Perhatian Kepada Ibu Bapa! “Mulai Hari Ini Aku Haramkan Anak-anak Aku Tonton Youtube”, Dah Dua Kali Aku Dapat Kesan Anak Aku Tonton Benda Pelik Yang Tak Sepatutnya…

Like Page Kami Di Facebook!

Jom Share...

Jikalau anak menangis, ibu bapa selalu mengambil jalan mudah dengan memasang video di Youtube untuk mendiamkan mereka. Antara rancangan yang selalunya dipasang ialah Upin Ipin, Boboiboy dan Didi and Friends.

Namun tahukah anda kartun animasi ini ada versi dewasa? Haa jangan tak tahu! Di negara luar sudah kecoh akan hal ini apabila animasi seperti Frozen sudah ada versi lucah!

Menerusi perkongsian Cikgu Zahran di Facebook, beliau telah menyatakan sebab mengapa ia sangat berbahaya bagi anak-anak dibiarkan menonton Youtube tanpa kawalan.

Berikut apa yang ditulisnya:

“Mulai hari ini aku haramkan anak-anak aku tonton Youtube. Lepas raya ini, dah dua kali aku dapat kesan anak aku tonton benda pelik yang tak sepatutnya dilihat pada usia kanak-kanak.”

“Aku tak pasti apa matlamat mereka. Nak bagi view mencecah ribuan atau memang ada agenda merosakkan pemikiran budak-budak.”

Menurutnya, ruang cari di Youtube kini sudah jadi auto-search danautoplay. Ibu bapa mungkin menyangka anak mereka menonton Upin Ipin, walhal mereka sudah di bawa ke channel lain.

Malah menurutnya lagi, hal ini pernah berlaku semasa animasi Frozen sangat terkenal suatu masa dulu. Kini, Upin Ipin dan Boboiboy menerima nasib yang sama.

“Cuti raya dulu aku kesan anak aku perempuan tengah tengok video budak-budak lelaki bersunat. Budak-budak yang naif bukan tahu apa-apa. Aku mengamuk dan bagi last warning. Hari ini pula tengok Kak Ros tengah beranak. Hangin betul aku!”

Biar betul tu yang budak-budak tengok sekarang??

“Bila autoplay, walaupun budak-budak taip Upin Ipin, video akan ditayang berterusan jadi channel yang banyak view akan turut masuk dalam waiting list. Budak-budak ini akan klik sahaja dan algorithma Youtube akan bawa banyak lagi video dari channel lain yang makin deep.”

Tambah Zahran lagi, apa yang keluar di autoplay adalah hasil dari apa yang ditonton di bahagian history. Oleh sebab itulah yang ia akan keluarkan video pelik-pelik jikalau anda menonton benda pelik.

Namun yang menjadi ancaman utama kepada anak-anak kecil ini ialah lahirnya sebuah channel di Youtube dari negara seberang yang menerbitkan versi parodi animasi tersebut.

“Ada channel yang jahat ini dari negara seberang. Mungkin ini salah satu agenda jahat sebab Upin Ipin ini terkenal sampai ke sana. Benda ini jadi top dekat list sebab jumlah view dan populariti video tersebut.”

Melalui pendedahan ini, Zahran berharap para ibu bapa akan lebih peka dengan apa yang anak-anak mereka tonton. Dalam soal ini, kanak-kanak tidak boleh dipersalahkan kerana mereka masih muda dan tidak mengerti apa-apa.

Cuma kita risau akibat terdedah kepada benda-benda pelik nanti mereka pergi ke fasa ‘mencuba’ pula. Ngeri beb!”

Tidak apalah kalau kita menjadi sedikit kuno dan konservatif serta anti-establishment. Untuk kebaikan anak-anak kita juga di masa hadapan. Melentur buluh biarlah dari rebungnya. Usah terhantuk baru tengadah!

Sumber: Lobakmerah.com

Sehubungan dengan itu, berikut adalah cara –  cara untuk mengawal video – videa yang xsepatutnya keluar di gadjet anda

 

Bahagian 1: Cara Aktifkan Perlindungan Youtube di Komputer

Anda boleh mengaktifkan ‘mode’ keselamatan atau ‘mode’ terbatas pada komputer dengan mengikuti beberapa langkah ini. Cara ini berfungsi pada setiap browser atau pelayar website di komputer anda. Jadi, Anda harus mengubah ‘mode’ pada untuk setiap browser yang anda gunakan. ‘Mode’ terbatas harus diaktifkan pada semua profile, jika browser mendukung beberapa profile. Untuk mengaktifkan mode terbatas pada komputer, di bawah ini adalah beberapa langkah untuk mengikuti:

1. Pergi ke akaun YouTube Anda dan kemudian pergi ke bawah halaman YouTube. Anda akan menemui ‘Mode Terbatas’ menu drop down. (Restricted Mode)

2. Klik pada menu drop down dan pilih Aktif untuk mengaktifkan Mode Terbatas dan klik Simpan. ( On )

enable youtube safety mode on computer

Mode ini tetap aktif bahkan jika Anda belum login. Jadi, pastikan bahwa Anda telah log out dari akun YouTube untuk mencegah perubahan tidak cocok dalam pengaturan.

Bahagian 2: Aktifkan Perlindungan pada iPhone / iPad

Mengaktifkan Mode Perlindungan untuk aplikasi iOS

Berikut adalah beberapa langkah untuk mengaktifkan Mode Keamanan di aplikasi iOS:

1. Masuk ke applikasi YouTube.

2. Di bagian kanan atas, tekan pada simbol menu

3. Kemudian, tekan pada “Settings” diikuti dengan tap pada “Mode Terbatas Filtering”. ( Restricted Mode)

Bahagian 3: Aktifkan Mode Perlindungan di Android

Berikut langkah-langkah untuk mengaktifkan YouTube Mode Perlindungan di aplikasi Android:

1. Masuk ke account dan tekan menu, di kanan atas.

2. Pilih Setting > General > dan tap pada “Mode Terbatas Filtering”. ( Restricted Mode)

 

Bahagian 4: Cara Mengunci Mode Perlindungan di Youtube (Lock Restricted Mode)

Setelah Anda menyalakan Mode Terbatas, Anda boleh mengunci YouTube Keselamatan Mode. Mode Keamanan akan terkunci pada browser yang Anda telah digunakan untuk mengaktifkan dan mengunci Mode Perlindungan. Berikut adalah bagaimana Anda dapat mengunci Mode Keamanan.

1. Setelah Anda pergi ke halaman youtube, masuk ke akaun Anda dan scroll ke bahagian bawah . Anda akan menemui pilihan di bawah ini dalam pengaturan.

lock youtube safety mode

2. Klik pada Mode Terbatas drop down menu dan mengubah Mode Terbatas pada On

lock safety mode on youtube

Jadi, untuk mengunci Mode Keamanan, klik pada “Lock Mode Terbatas pada browser ini” seperti yang ditunjukkan pada gambar di atas dan login ke ID gmail Anda, jika diminta. Mode keamanan akan tetap walaupun anda log keluar dari akaun youtube Anda.

3. Mode Keamanan sekarang terkunci.

youtube safety mode locked

Setelah Anda menghidupkan dan mengunci Mode Keselamatan ini, orang lain tidak boleh mengubah pengaturannya.

Bahagian 5: Aplikasi Filter Isi di Youtube

Ada Applikasi YouTube Control yang membolehkan ibu bapa menapis video di YouTube. Aplikasi ini menapis video – video yang tidak diinginkan terutama video – video yang tidak sesuai untuk golongan kanak – kanak atau remaja. Anda dapat mengawal aplikasi seperti cara untuk menapis isi YouTube dan memungkinkan hanya sebuah genre tertentu video.

Berikut adalah dua aplikasi seperti yang dapat Anda gunakan untuk membatasi dan menyaring konten di YouTube.

1. Mobicip;

Mobicip adalah sebuah aplikasi luar biasa yang datang berguna dalam membatasi konten di YouTube. Hal ini memungkinkan penyaringan ke bawah dari konten di YouTube dengan memungkinkan Anda untuk mengaktifkan penyaringan konten yang telah ditetapkan. Hal ini memungkinkan setelan filter khusus dan dukungan beberapa perangkat. Anda dapat mengizinkan atau memblokir domain atau website dan juga bersama dengan kata kunci tertentu daftar hitam atau frase memberikan lingkungan penjelajahan kustom aman dan aman. Ini tersedia untuk kedua perangkat Android dan iOS. Jangan, jangan lupa untuk mengaktifkan YouTube dan di sub-kategori di bawah YouTube, blok jenis tertentu konten dengan mencentang kotak di samping kategori.

mobicip filtering youtube content

Fitur Utama:

• mendukung platform Beberapa

• Multi User dan dukungan multi Perangkat

• filtering konten lanjutan

• penggunaan web Monitoring dan pengaturan batas waktu

• manajemen online

2. Kidsafe Tube untuk YouTube

Ini adalah aplikasi lain yang dapat digunakan untuk menyaring konten di YouTube sesuai dengan kebutuhan kita. Hal ini tidak pernah baik untuk meninggalkan browsing internet anak dengan filter diaktifkan. Aplikasi Kidsafe untuk YouTube alamat keprihatinan ini dan memungkinkan Anda untuk melindungi aktivitas online anak. Kidsafe Tube untuk YouTube menyaring video hadir di YouTube berdasarkan konten mereka dan membatasi akses ke konten yang menyinggung atau eksplisit. Anda juga memiliki pilihan untuk bookmark video tertentu dan menambahkan bahwa untuk daftar blokir. Selain itu, aplikasi ini memungkinkan Anda untuk berjaga-jaga di sejarah menonton dan menambahkan filter bahasa ke pengaturan. Aplikasi ini juga dapat mengirim e terkunci dari jarak jauh.

kidsafe tube for youtube

Fitur Utama:

• Aplikasi ini dapat jarak jauh dikunci

• filter Set bahasa dan melacak sejarah menonton

• Bookmark video untuk menandai mereka aman atau tidak aman untuk melihat atau dimasukkan ke dalam daftar blokir

• Video timer untuk mengatur batas waktu untuk melihat video

• Sangat dioptimalkan untuk anak-anak

• fungsi friendly interface sederhana dan user

Jadi, sementara YouTube adalah gudang besar sumber belajar, sebagian dari hadir konten dalam repositori YouTube adalah tidak diinginkan dan karena itu perlu filtrasi. Sementara itu adalah penting untuk memiliki akses ke konten yang benar-benar berguna, video yang tidak perlu atau memiliki konten eksplisit dapat disaring dengan mudah. Di situlah Mode Keselamatan dan aplikasi yang dibahas di atas dapat digunakan.

Kredit: drfone


Lagi Heboh

Loading...

Comments

comments